Τo µέλλον των φωτοβολταϊκών είναι στις µπαταρίες

Τo µέλλον των φωτοβολταϊκών είναι στις µπαταρίες

19/06/2019

Σύµφωνα µε τους ειδικούς, εκεί θα στηριχθεί η νέα εποχή για τη διαχείριση και την αποθήκευση της παραγόµενης ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο για την επόµενη διετία µια τέτοια επένδυση είναι ασύµφορη

Το μέλλον είναι στις... µπαταρίες, για τη διαχείριση και την αποθήκευση της παραγόµενης ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, αλλά και στη χρήση των δικτύων ενέργειας. Ωστοσο, προς το παρόν µια τέτοια επένδυση είναι ασύµφορη, αφού η απόσβεση µπορεί να πάρει και µία εικοσαετία!

Στο στοιχείο αυτό κατέληξαν οι ειδικοί που επεξεργάζονται τα συστήµατα αποθήκευσης ενέργειας µε δύο πρότζεκτ τα οποία εκτελούν στην περιοχή της Κοζάνης και στη Θεσσαλονίκη. Οπως τόνισαν, πάντως, οι τιµές των µπαταριών πέφτουν µε τέτοια ταχύτητα και ρυθµό ώστε σε δύο χρόνια από σήµερα η επένδυση σε ένα σύστηµα αποθήκευσης ενέργειας θα είναι συµφέρουσα και ελκυστική. Μέσα στο 2018 το ΑΠΘ προχώρησε σε δύο πρότζεκτ, ένα στην περιοχή της Κοζάνης και ένα στην πανεπιστηµιούπολη της Θεσσαλονίκης, ακριβώς για να µετρήσει τις δυνατότητες που δίνουν η ανάπτυξη και η εφαρµογή συστηµάτων µπαταριών.
«Πιλοτικές εγκαταστάσεις»

«Προχωρήσαµε σε πιλοτικές εγκαταστάσεις σε καταναλωτές στην Κοζάνη αλλά και σε παραγωγούς-καταναλωτές στο κτίριο του Κέντρου διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσµάτων του ΑΠΘ» είπε στην «Ηµερησία» ο Γρηγόρης Παπαγιάννης, καθηγητής στο Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του πανεπιστηµίου. Οι ερευνητές παρακολούθησαν πώς µπορεί να γίνει αποδοτική η ενσωµάτωση φωτοβολταϊκών στοιχείων και συστηµάτων αποθήκευσης ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο. Το πρώτο πρότζεκτ άρχισε τον Μάρτιο του 2018 σε τρία δηµοτικά κτίρια στην Κοζάνη, σε µια εταιρεία (τον Συνεταιρισµό Φαρµακοποιών Φαρµακευτικών Συλλόγων Δυτικής Μακεδονίας) και σε µια κατοικία όπου είχαν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά συστήµατα.

Το δεύτερο πρότζεκτ άρχισε τον Σεπτέµβριο του 2018, στο κτίριο του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσµάτων (ΚΕΔΕΑ), όπου έγινε καταµέτρηση των ενεργειακών του καταναλώσεων, όπως η θέρµανση και η ψύξη, ενώ εγκαταστάθηκαν ηλιακά πάνελ και σύστηµα µπαταριών. Η ανάλυση των στοιχείων που προέκυψαν έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο εφαρµογής των πρότζεκτ έδειξαν πως µια επένδυση σε µπαταρίες και συστήµατα αποθήκευσης ενέργειας σε φωτοβολταϊκά πάνελ µπορεί να αποδειχθεί σηµαντική, αφού εξασφαλίζει οικονοµία και σχετική αυτονοµία, αλλά προς το παρόν τουλάχιστον παραµένει ασύµφορη.

ethnos.gr

© 2019 energyclub.gr All rights reserved. Κατασκευή ιστοσελίδας elogic.gr