Ιορδανία: Με ηλιακή ενέργεια μειώνει την εξάρτηση από τον άνθρακα

Ιορδανία: Με ηλιακή ενέργεια μειώνει την εξάρτηση από τον άνθρακα

05/10/2018

Η Ιορδανία εισάγει σχεδόν το 98% των ενεργειακών αναγκών της και στηρίζεται εδώ και καιρό στο φυσικό αέριο, το μαζούτ και το πετρέλαιο ντίζελ. Κάθε χρόνο πληρώνει πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο για τις εισαγωγές πετρελαίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, και το δημόσιο χρέος υπερβαίνει τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πρωτοφανείς διαμαρτυρίες κατά της λιτότητας το καλοκαίρι.

Ωστόσο, ένα κυβερνητικό σχέδιο για την αύξηση του μεριδίου καθαρής ενέργειας στο 20% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας έως το 2020, έχει οδηγήσει σε δραματική ανάπτυξη των έργων εναλλακτικής ενέργειας τα τελευταία χρόνια.

Ενδεικτικά, πέρυσι, ανοίχτηκαν ηλιακές μονάδες στα στρατόπεδα προσφύγων της Συρίας Ζαατάρι και Αζράκ, προσφέροντας δωρεάν και καθαρό ηλεκτρισμό σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Στη Μαάν, τη μεγαλύτερη επαρχία του βασιλείου, η οποία εκτείνεται από τα νότια της πρωτεύουσας έως τα δυτικά σύνορα με τη Σαουδική Αραβία, έχουν ξεκινήσει λειτουργία έντεκα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από το 2012.

Σε αυτά περιλαμβάνεται η ηλιακή μονάδα Σαμς Μαάν. Διαχειριζόμενο από μια κοινοπραξία εταιρειών, από την Ιορδανία, το Κατάρ και την Ιαπωνία, το έργο των 170 εκατομμυρίων δολαρίων παράγει 52,5 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, ήτοι το 1% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Με 640.000 ηλιακούς συλλέκτες σε μια περιοχή δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων, το Σαμς Μαάν είναι το μεγαλύτερο έργο του είδους του στην Ιορδανία.

«Ο Θεός μας έδωσε τον ήλιο και τον άνεμο, και όσο περισσότερο τους χρησιμοποιούμε, τόσο περισσότερο αυτάρκεις γινόμαστε», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων, Χάλα Ζαβάτι.

Πριν από το 2012 δεν υπήρχαν επιλογές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, νόμοι ή σχετικοί κανονισμοί στο βασίλειο. Σήμερα, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια συνεισφέρουν το 7% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στην Ιορδανία, σύμφωνα με την υπουργό.

Εξάλλου, καθώς γίνεται πιο διαδεδομένη, το κόστος της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας μειώνεται. «Σήμερα, ένα κιλοβάτ ηλιακής ενέργειας κοστίζει περίπου τέσσερα λεπτά, δηλαδή λιγότερο από το 50% του κόστους των παραγώγων πετρελαίου, και αυτό μειώνεται σταθερά», πρόσθεσε η Ζαβάτι.

naftemporiki.gr

© 2017 energyclub.gr All rights reserved. Κατασκευή ιστοσελίδας elogic.gr