Ακυρώθηκε το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό του κόσμου

Ακυρώθηκε το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό του κόσμου

03/10/2018

Έδυσε ο ήλιος σε ένα ακόμη μεγαλόπνοο ηλιακό έργο της Σαουδικής Αραβίας

Οι κατασκευαστές έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που στόχευαν την αγορά της Σαουδικής Αραβίας παραμένουν επιφυλακτικοί μετά από την είδηση ​​ότι το μεγαλύτερο ηλιακό έργο στον κόσμο ακυρώθηκε.

Το ηλιακό πάρκο των 200GW με κόστος 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που σχεδιάστηκε από τη SoftBank και το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, είχε προκαλέσει σκεπτικισμό μεταξύ των κατασκευαστών όταν ανακοινώθηκε τον Μάρτιο, εν μέρει λόγω τεχνικών ανησυχιών για το πώς θα μπορούσε να ενσωματωθεί στο δίκτυο.

Η κύρια ανησυχία, ωστόσο, ήταν ότι αυτό το megaproject φαίνεται να είχε εγκριθεί ανεξάρτητα από τα γενικά εθνικά σχέδια για μια συντεταγμένη ένταξη της ηλιακής ενέργειας στο σύστημα μέσω ενός προγράμματος διαγωνισμών, που θα διαχειριζόταν το Saudi Development Office Project Development Office (REPDO).

Λίγο μετά την δημοσίευση της συμφωνίας SoftBank, προέκυψε ότι κορυφαίοι αξιωματούχοι του Βασιλείου είχαν αποκλειστεί από τις διαπραγματεύσεις, γεγονός που πρόσθεσε περαιτέρω αβεβαιότητα.

«Το παρελθόν δείχνει ότι μεγαλόπνοα ηλιακά σχέδια της SoftBank ή της Σαουδικής Αραβίας διακρίνονται από ένα χάσμα μεταξύ υποσχέσεων και πραγματικότητας», δήλωσε ο Benjamin Attia, παγκόσμιος αναλυτής της αγοράς ηλιακής ενέργειας  της Wood Mackenzie Power & Renewables.«Έτσι κι αυτό δεν αποτέλεσε εξαίρεση.»

Πρόσθεσε, δε ότι το έργο δεν ξεπέρασε ποτέ το στάδιο της αρχικής μελέτης σκοπιμότητας.

Σύμφωνα με το The Wall Street Journal, η ανακοίνωση της ακύρωσης έγινε δεκτή με ανακούφιση από αξιωματούχους του χώρου της ενέργειας στη Σαουδική Αραβία : «Όλοι ελπίζουν ότι αυτή η ιδέα θα πεθάνει», δήλωσε ένας.

Το 2013, το κέντρο του Βασιλιά Αμπντουλάχ για την Ατομική και Ανανεώσιμη Ενέργεια έθεσε ως στόχο την εγκατάσταση 16 GW PV μέχρι το 2032. Μέχρι το 2015, ο στόχος είχε φτάσει τα 41 GW, αλλά η ημερομηνία είχε πάει έως το 2040.

Μέχρι πέρσι η Σαουδική Αραβία είχε εγκαταστήσει συνολικά μόνο 50 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών.

e-mc2.gr


© 2017 energyclub.gr All rights reserved. Κατασκευή ιστοσελίδας elogic.gr