Οι εταιρείες απαιτούν στόχο καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050

Οι εταιρείες απαιτούν στόχο καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050

10/09/2018

Λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για την Παγκόσμια Κλιματική Δράση στις 12-14 Σεπτεμβρίου στο Σαν Φρανσίσκο, ομάδα εταιρειών που συνασπίζονται στο φορέα The Prince of Wales's Corporate Leaders Group, που εδρεύει στο Κέμπριτζ, ζήτησε όλες οι κυβερνήσεις να συμφωνήσουν να τεθεί μέχρι το 2050, παγκόσμιος στόχος καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα, για να συμβάλει στην επιτάχυνση της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η σύνοδος κορυφής στο Σαν Φρανσίσκο θα συγκεντρώσει ηγέτες επιχειρήσεων, κυβερνήσεων και επιστημόνων, από όλο τον κόσμο.

Ένας στόχος για καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050 θα απελευθέρωνε την καινοτομία και τη δημιουργικότητα που απαιτούνται στον ιδιωτικό τομέα για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, υποστήριξε η ομάδα The Prince of Wales's Corporate Leaders Group (CLG) σε ανακοίνωση της που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.

"Πολλές εταιρείες βλέπουν σημαντικά πλεονεκτήματα στον καθορισμό στόχων που δημιουργούν καινοτομίες", σημειώνει η σημείωση, προσθέτοντας ότι ο καθορισμός στόχου καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα, μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της καινοτομίας και των επενδύσεων σε μια νέα οικονομία.

Η ομάδα CLG, που συγκλήθηκε από το Institute for Sustainability Leadership (CISL), του Πανεπιστημίου του Cambridge, περιγράφει ως καταστατικό της αντικείμενο τις συνομιλίες για κλιματική δράση μεταξύ επιχειρηματιών και πολιτικών.

Το καθεστώς καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα σημαίνει ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις ανθρώπινες δραστηριότητες είναι ουσιαστικά ισοσκελισμένες (παραγωγή=απορρόφηση)

Η τριήμερη παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για την κλιματική δράση θα συγκεντρώσει και θα οργανώσει σε ένα νέο κύμα κινητοποίησης, διεθνείς και τοπικούς ηγέτες από  πολιτείες, περιφέρειες, πόλεις και επιχειρήσεις μαζί με ηγέτες εθνικών κυβερνήσεων, επιστήμονες, φοιτητές, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και άλλους ενδιαφερόμενους.

"Η σύνοδος κορυφής θα υπογραμμίσει τον επείγοντα χαρακτήρα της απειλής της κλιματικής αλλαγής κινητοποιώντας τις φωνές και την εμπειρία πραγματικών ανθρώπων, σε πραγματικές κοινότητες που αντιμετωπίζουν ήδη πραγματικές και σοβαρές απειλές. Θα προσελκύσει και θα διοχετεύσει την ενέργεια και τον ιδεαλισμό ανθρώπων από παντού για να επιταχύνουμε και να το ξεπεράσουμε την απειλή ».

Οι συμπρόεδροι της διάσκεψης κορυφής είναι ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος έχει οριστεί ως ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την κλιματική δράση και είναι ένας σκληρός αντίπαλος του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με το κλίμα.

Ένας αυξανόμενος αριθμός φορέων επικρίνει τις κυβερνήσεις για έλλειψη φιλοδοξίας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αν και τους προηγούμενους μήνες καταγράφηκαν έντονοι καύσωνες, πυρκαγιές, ξηρασίες και πλημμύρες σε όλο τον κόσμο.

Η CLG τόνισε την κρίσιμη σημασία του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για τις επιχειρήσεις: "Οι επιχειρήσεις χρειάζονται σαφή μηνύματα από τις κυβερνήσεις για τις προθέσεις τους και τους μελλοντικούς προσανατολισμούς τους", ανέφερε.

Για τους περισσότερους επιχειρηματικούς τομείς, είναι ήδη διαθέσιμες αποτελεσματικές τεχνικές για μηδενικές άμεσες εκπομπές, εξηγεί η ομάδα CLG.

"Όταν λαμβάνεται υπόψη το πλήρες κόστος των εκπομπών άνθρακα, πολλές από αυτές τις τεχνικές είναι ήδη ανταγωνιστικές από πλευράς κόστους - πρόκειται απλώς για την επιτάχυνση της ανάπτυξής τους", ανέφερε, αναφέροντας ως παραδείγματα την απανθρακοποίηση της ενέργειας, τον εξηλεκτρισμό των οδικών μεταφορών και την ανακατασκευή των κτιρίων με το καλύτερο πρότυπο «καθαρού μηδενικού άνθρακα», ως ζωτικής σημασίας βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

"Ένας αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων προετοιμάζεται για τη μετάβαση σε μια εφοδιαστική αλυσίδα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ένας υποχρεωτικός στόχος, θα δώσει την αίσθηση του επείγοντος που απαιτείται και θα κινητοποιήσει βασικούς παίκτες ", πρόσθεσε.

(e-mc2.gr)

© 2019 energyclub.gr All rights reserved. Κατασκευή ιστοσελίδας elogic.gr