«Έξυπνα» φωτοβολταϊκά που δεν χρειάζονται ήλιο για να παράγουν ενέργεια

«Έξυπνα» φωτοβολταϊκά που δεν χρειάζονται ήλιο για να παράγουν ενέργεια

26/01/2021

Τα οργανικά φωτοβολταϊκά είναι είναι εκτυπώσιμα, εύκαμπτα και στιλάτα και αποτελούν την καινοτόμα πρόταση στον τομέα παραγωγής ενέργειας από το φως. Στην Ελλάδα, έχουμε πάρει ήδη μια πρώτη γεύση για τους τρόπους χρήσης τους.

Υπεύθυνη της παραγωγής των οργανικών φωτοβολταϊκών της έξυπνης στάσης είναι η START UP Organic Electronic Technologies, OET, η οποία δημιουργήθηκε το 2012. Με οδηγό της την επιστήμη της νανοτεχνολογίας και τη βοήθεια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η ΟΕΤ εκτυπώνει τα καινοτομά φωτοβολταϊκά.

Τα εύκαμπτα φωτοβολταϊκά μπορούν να τοποθετηθούν εκεί που δεν μπορούν να τοποθετηθούν άλλα, έχουν αισθητική, διαφάνεια, δεν χρειάζονται ήλιο αλλά φως.

Τα εύκαμπτα, οργανικά φωτοβολταϊκά μπορούν να παράγουν από 45 έως 50 Watt ανά τετραγωνικό μέτρο. Χάρη στα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, έχουν αρχίσει να αξιοποιούνται στην αρχιτεκτονική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εφαρμογή τους στο γερμανικό περίπτερο της EXPO στο Μιλάνο το 2015, με τη δημιουργίας των solar trees.

Η χρήση τους όμως δεν περιορίζεται εκεί.

Επειδή είναι τόσο ελαφρύ μπορεί να ραφτεί. Να τοποθετηθεί για παράδειγμα σε μία τσάντα και αυτή να φορτίζει ένα κινητό ή μια μπαταρία ή να δίνει φως.

Η start up ΟΕΤ συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα για τη συνεχή εξέλιξη των υλικών της. Ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με δήμους ανά την Ελλάδα για την εγκατάσταση έξυπνων στάσεων, αντίστοιχων με αυτών στον δήμο Νεάπολης-Συκεών, αλλά και με τουριστικές επιχειρήσεις που θα μπορέσουν με τη χρήση των οργανικών φωτοβολταϊκών να καταστήσουν τα κτίρία τους πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

(ΕΡΤ)

© 2019 energyclub.gr All rights reserved. Κατασκευή ιστοσελίδας elogic.gr