Προχωρούν οι διαδικασίες για το δίκτυο 5G στην Ελλάδα – Ανοίγει νέα σελίδα για την «έξυπνη» ενέργεια

Προχωρούν οι διαδικασίες για το δίκτυο 5G στην Ελλάδα – Ανοίγει νέα σελίδα για την «έξυπνη» ενέργεια

08/05/2020

Με ταχείς ρυθμούς και χωρίς καθυστερήσεις, παρά τις συνθήκες που έχει επιβάλλει η προσπάθεια διαχείρισης της πανδημίας, προχωρούν οι διαδικασίες για την εκχώρηση  συχνοτήτων για την ανάπτυξη υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G).

Την πρόσφατη υπογραφή της ΚΥΑ για την απόδοση του ψηφιακού μερίσματος ΙΙ στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους ακολούθησε προ ημερών η ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης για τη διαδικασία εκχώρησης των αδειών 5G, καθώς και την κατανομή του φάσματος που θα απαιτήσουν οι σχετικές άδειες.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της εκχώρησης των αδειών 5G στο τέλος του 2020.

Η ανάπτυξη και χρήση του δικτύου 5G θα καταστήσει το ρόλο των τηλεπικοινωνιακών δικτύων ακόμα πιο κρίσιμο για τον ενεργειακό κλάδο, αφού αυτά θα αποτελούν ακόμα πιο απαραίτητα μέσα για τη μετάδοση μεγαλύτερου όγκου δεδομένων, με μεγαλύτερη ταχύτητα και ασφάλεια, προς τους παρόχους υπηρεσιών, τα κέντρα ελέγχου και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

Ήδη, εξάλλου, μια πληθώρα υπηρεσιών που έχουν αναπτυχθεί και ήδη βρίσκουν εφαρμογή στην τομέα της ενέργειας, δείχνουν προς το μέλλον της ενέργειας την εποχή του 5G.

Η πιο χαρακτηριστική εξ αυτών είναι η απομακρυσμένη παρακολούθησης των έξυπνων δικτύων και των ενεργειακών μονάδων, ενώ ιδιαίτερα σημαντική αναμένεται να είναι η επίδραση τους στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ και την ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων αποθήκευσης και διαμοιρασμού ενέργειας, καθώς και άλλες «έξυπνες» καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, παρουσιάζει και η ανάδειξη του νέου μοντέλου για το χρήστη ενεργειακών πόρων ως prosumer, δηλαδή ταυτόχρονα καταναλωτή και παραγωγού.

energypress.gr

© 2019 energyclub.gr All rights reserved. Κατασκευή ιστοσελίδας elogic.gr