Έρχονται νέες φτηνότερες ανεμογεννήτριες στην Ευρώπη - Η περίπτωση των offshore αιολικών

Έρχονται νέες φτηνότερες ανεμογεννήτριες στην Ευρώπη - Η περίπτωση των offshore αιολικών

26/02/2020

Μοιάζει με μια συνηθισμένη υπεράκτια ανεμογεννήτρια. Αλλά σύμφωνα με τους δημιουργούς της, σχεδιάστηκε με μια ειδική τηλεσκοπική τεχνολογία που επιτρέπει την γρηγορότερη, πιο αποτελεσματική και φθηνότερη εγκατάσταση σε θαλάσσιο περιβάλλον.

Αυτό το πρωτότυπο προσφέρει ήδη ενέργεια σε 5.000 νοικοκυριά εδώ στην Λας Πάλμας, στην Γκραν Κανάρια.

Βρίσκεται μόλις μισή ώρα απόσταση από το βασικό λιμάνι του νησιού. Χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί. Η τωρινή της ισχύς είναι 5 megawatt. Αυτό που την κάνει μοναδική είναι τρόπος κατασκευής και εγκατάστασης.

Η τσιμεντένια βάση και ο πύργος κατασκευάστηκαν στην ξηρά. Η πλατφόρμα ρυμουλκήθηκε από σκάφη για να τοποθετηθεί τελικά σε βάθος 30 μέτρων. Η εγκατάσταση σταθεροποιήθηκε με θαλασσινό νερό. Τα τμήματα του πύργου προστέθηκαν τηλεσκοπικά: «Αυτό το πρωτότυπο έχει δύο μεγάλα συστήματα. Το ένα είναι η βάση που επιτρέπει την σταθεροποίηση του συστήματος στον πυθμένα. Το άλλο είναι το σύστημα αυτόματης ανύψωσης. Μας επιτρέπει να τοποθετήσουμε τηλεσκοπικά τον πύργο και να βάλουμε την τουρμπίνα στην τελική της θέση» αναφέρει ο Χουάν Μανουέλ Σάντσεθ Χερέρο, μηχανικός εξορύξεων της Esteyco.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς της, το κόστος εγκατάστασης ήταν μειωμένο κατά 35% σε σχέση με τις συνηθισμένες υπεράκτιες ανεμογεννήτριες. Όλη η συναρμολόγηση έγινε στο επιλεγμένο μέρος. Ποια είναι η διαδικασία συντήρησης που απαιτεί αυτή η πλατφόρμα; «Όλα συνδέονται με την συγκεκριμένη τεχνολογία. Είναι οι συνήθεις διαδικασίες πρόληψης: επιθεώρηση και πιστοποίηση της συνολικής κατάστασης της μονάδας» αναφέρει ο Χουάν Μανουέλ Σάντσεθ Χερέρο, μηχανικός εξορύξεων της Esteyco. Πόσο εχθρικό είναι το περιβάλλον, όπου πρέπει να λειτουργήσει αυτή η τεχνολογία; «Το θαλάσσιο περιβάλλον είναι πολύ απαιτητικό. Αλλά η τεχνολογία μπορεί να διαχειριστεί τις συνθήκες. Η κατασκευή σχεδιάστηκε και έγινε ώστε να είναι ανθεκτική» συμπληρώνει ο μηχανικός.

Οι σχεδιαστές υποστηρίζουν ότι το συνολικό σύστημα έχει δημιουργηθεί για να μπορεί να επεκταθεί και να φιλοξενήσει πιο ισχυρές τουρμπίνες, που μπορούν να φτάσουν τα 12 megawatt. Όποιο κι αν είναι το μέγεθος της τουρμπίνας, η σταθερότητα είναι η βασική πρόκληση, που αντιμετωπίζουν οι υπεράκτιες πλατφόρμες:

«Εξαιτίας της δομής της, είναι πολύ δύσκολο να εγγυηθούμε την σταθερότητα μιας υπεράκτιας ανεμογεννήτριας. Η τουρμπίνα έχει πολύ μεγάλο βάρος ειδικά στο πιο υψηλό σημείο, όπου είναι τοποθετημένη. Αυτό ανεβάζει το κέντρο βαρύτητας και κάνει πολύ δύσκολη την σταθερότητα της κατασκευής. Γι' αυτό επιδιώξαμε να έχουμε έναν τηλεσκοπικό πύργο. Κατεβάζοντας την τουρμπίνα, κατεβάζουμε όλο το βάρος. Αυτό είναι το βασικό στοιχείο που εγγυάται την σταθερότητα της συνολικής κατασκευής στο νερό» επισημαίνει ο Χοσέ Σέρνα, πολιτικός μηχανικός της Esteyco.

Πέρα από τη βελτίωση των τεχνικών χαρακτηριστικών, οι ερευνητές μελετούν τις εμπορικές της δυνατότητες: «Έχουμε πλέον αρκετές επιλογές. Μπορούμε να φτιάξουμε μια τοποθεσία παρουσίασης, όπως αυτή στα Κανάρια, τοποθετώντας 3-5 υπεράκτιες ανεμογεννήτριες με την ίδια τεχνολογία. Αλλά μπορούμε να δημιουργήσουμε και ένα μεγαλύτερο εμπορικό πάρκο με 50-70 μονάδες. Η αγορά των υπεράκτιων τεχνολογιών αναπτύσσεται πολύ αργά. Πρέπει να πάμε βήμα-βήμα. Το σημερινό σχέδιο θα γίνει ένα πλήρως λειτουργικό υπεράκτιο αιολικό πάρκο, μετά το 2024» εξηγεί ο Χαβιέ Νέτο, διευθυντής της παράκτιας μονάδας.

Economy Today

© 2019 energyclub.gr All rights reserved. Κατασκευή ιστοσελίδας elogic.gr