Πόσο εξελίχθηκαν τελικά οι ΑΠΕ την τελευταία 20ετία

Πόσο εξελίχθηκαν τελικά οι ΑΠΕ την τελευταία 20ετία

14/01/2020

Ο ενεργειακός κόσμος έχει αλλάξει τα τελευταία είκοσι χρόνια. Σε ορισμένες περιπτώσεις ωστόσο, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας «ήταν πάντα εκεί».

Μπορούμε να μιλάμε για εξέλιξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όχι όμως για επανάσταση. Αυτό υποστηρίζει σχετικό δημοσίευμα του oilprice.com, το οποίο αναφέρει ότι οι ανανεώσιμες πηγές χρησιμοποιήθηκαν στον κόσμο ουσιαστικά κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες ενώ στην Ευρώπη κατά τα τελευταία 20 χρόνια.

«Η τεχνολογία πίσω από αυτό το είδος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μπορεί να είναι ακόμη παλαιότερη, αλλά τα πρώτα δεδομένα για την παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας χρονολογούνται μόλις το 1990.

Ακόμη πιο συναρπαστικό είναι το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν ήταν από τους πρώτους που υιοθέτησαν ηλιακή και αιολική ενέργεια. Η πιο πράσινη ήπειρος σήμερα το αποτόλμησε μόλις το 1997».

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν πάντα εκεί...

Ο ενεργειακός κόσμος έχει αλλάξει τα τελευταία είκοσι χρόνια. Σε ορισμένες περιπτώσεις ωστόσο, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας «ήταν πάντα εκεί».

Για παράδειγμα, στην Ισλανδία γίνεται εντατική παραγωγή χάρη στους γεωθερμικούς πόρους της. Υπάρχει επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ορθώς υπερηφανευόταν ότι έχει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα κατά το 2019.

Είναι προφανές ότι βασικός παράγοντας της διεύρυνσης χρήσης των ΑΠΕ είναι το κόστος, το οποίο λόγω της μείωσής του επέτρεψε να αναπτυχθεί περαιτέρω η καθαρή ενέργεια. Στη δεκαετία του 1990, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια ήταν δαπανηρές, για να μην αναφέρουμε την έλλειψη αποδοτικότητας. Το 1992, το υψηλότερο ποσοστό απόδοσης για ηλιακούς συλλέκτες ήταν 16%. Αυτό αυξήθηκε σε 17,8 το 2012 και κατά σχεδόν 30% το 2016. Λαμβάνοντας ως παράδειγμα το κόστος στις ΗΠΑ, αξίζει να σημειωθεί ότι οι δαπάνες μειώθηκαν από το μέσο κόστος εγκατάστασης ηλιακών μονάδων από τα 8,50 δολάρια ανά watt το 2009 στα 2,96 δολάρια ανά watt.

Αυτός ο συνδυασμός μείωσης του κόστους, αύξησης των δεικτών αποδοτικότητας και η κρατική στήριξη αποτέλεσαν τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Εκτός από τις επιδοτήσεις, η νομοθεσία υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έπαιξε επίσης ένα ρόλο στο ενεργειακό μετασχηματισμό του κόσμου τα τελευταία 20 χρόνια, ειδικά την τελευταία δεκαετία.

Η Ευρώπη κατέχει ηγετική θέση όσον αφορά στις φιλοδοξίες για καθαρή ενέργεια. Όμως, η πραγματικότητα αρχίζει να διαφέρει από τις φιλοδοξίες των πολιτικών και τις ειλικρινείς επιθυμίες για ένα καθαρότερο μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο κόσμος είχε συνολική ικανότητα ανανεώσιμης ενέργειας 2.356 εκατομμύρια MW στο τέλος του 2018, από 1.135 εκατομμύρια MW το 2009, σύμφωνα με στοιχεία της IRENA.

Ωστόσο, οι εκπομπές αυξάνονται με την Κίνα και την Ινδία και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

«Η επανάσταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν θα συμβεί ποτέ. Αυτό που συμβαίνει, ωστόσο, είναι μια εξέλιξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό είναι αναμφισβήτητα ένας πολύ πιο αξιόπιστος τρόπος να αλλάξουμε τους τρόπους με τους οποίους ο κόσμος αντλεί την ενέργεια του και τους τρόπους με τους οποίους το χρησιμοποιεί», αναφέρει το άρθρο.

insider.gr

© 2019 energyclub.gr All rights reserved. Κατασκευή ιστοσελίδας elogic.gr