Οι τεχνολογικές εξελίξεις απογείωσαν την αγορά υπεράκτιας αιολικής ενέργειας την περίοδο 2010-2018

Οι τεχνολογικές εξελίξεις απογείωσαν την αγορά υπεράκτιας αιολικής ενέργειας την περίοδο 2010-2018

12/11/2019

Θεαματική ανάπτυξη γνώρισε η παγκόσμια αγορά υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στο διάστημα 2010-2018, με τα στοιχεία να καταγράφουν άνοδο 30% ως απόρροια των σημαντικών και γοργών τεχνολογικών εξελίξεων, καθώς και των 150 νέων offshore αιολικών που βρίσκονται σε εξέλιξη ανά τον κόσμο.

Ειδικότερα, στην Ευρώπη παρατηρείται σημαντική αναβάθμιση της τεχνολογίας, με πρωτεργάτες το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γερμανία και την Δανία, ωστόσο η Κίνα αποτελεί την χώρα με τις περισσότερες νέες προσθήκες σε εγκατεστημένη ισχύ για το 2018, όπως αναφέρει η έκθεση «Offshore Wind Outlook 2019» και η οποία χρηματοδοτήθηκε από τις κυβερνήσεις της Δανίας και της Γερμανίας.

Εντούτοις, σημειώνεται πως τα σημερινά επίπεδα της αγοράς αιολικής ενέργειας απέχουν ακόμη από τα επίπεδα αξιοποίησης του διαθέσιμου δυναμικού στην ολότητά του. Μάλιστα αναφέρεται πως η δυνητική απόδοση παραγωγής του αιολικού δυναμικού μπορεί να φτάσει τις 420.000 TWh ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο. Το παραπάνω μέγεθος ισούται με περισσότερες από 18 φορές της παγκόσμιας ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργειας που συναντάται σήμερα.Σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις και προβλέψεις για την εξέλιξη της αγοράς σημειώνεται ότι η Ευρώπη αναμένεται να διατηρήσει τα ηνία στον τεχνολογικό τομέα μέχρι το 2040, με την Κίνα όμως να κλείνει προοδευτικά το χάσμα μεταξύ των δύο αγορών, καταγράφοντας σημαντικές επιδόσεις στις κατασκευαστικές δυνατότητες και εν συνόλω στον κλάδο.

Ανάλογος προσανατολισμός εντοπίζεται και στην περίπτωση των ΗΠΑ, όπου και έχουν υιοθετηθεί ιδιαίτερα φιλόδοξοι στόχοι ανάπτυξης του κλάδου για την επόμενη δεκαετία. 

energypress.gr

© 2019 energyclub.gr All rights reserved. Κατασκευή ιστοσελίδας elogic.gr