Οργανικά φωτοβολταϊκά με νέο ρεκόρ απόδοσης 17%, ανοίγουν νέους δρόμους

Οργανικά φωτοβολταϊκά με νέο ρεκόρ απόδοσης 17%, ανοίγουν νέους δρόμους

10/08/2018

Κινέζοι ερευνητές έκαναν ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς ηλιακών κυττάρων.

Οι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών χρησιμοποιήσαν εξ αρχής πυρίτιο για την κατασκευή ηλιακών συλλεκτών, επειδή το υλικό ήταν το πιο αποδοτικό στη μετατροπή του ηλιακού φωτός σε ηλεκτρική ενέργεια.

Ωστόσο, τα οργανικά φωτοβολταϊκά, κατασκευασμένα από άνθρακα και πλαστικό, υπόσχονται έναν φθηνότερο τρόπο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτή η νέα μελέτη δείχνει ότι τα οργανικά ηλιακά κύτταρα μπορούν τώρα να είναι εξίσου αποδοτικά με το πυρίτιο.

Τι είναι τα οργανικά ηλιακά κύτταρα;

Ο όρος οργανικό σχετίζεται με το γεγονός ότι τα υλικά έχουν ως βάση τον άνθρακα αντί του πυριτίου. Τα τετράγωνα ή ορθογώνια στερεά ηλιακά πάνελ που γνωρίζουμε οι περισσότεροι από εμάς απαιτούν, σταθερά σημεία εγκατάστασης συνήθως σε στέγες ή σε επίπεδα εδάφη.

Τα οργανικά φωτοβολταϊκά (OPV - Organic photovoltaics) μπορούν να κατασκευαστούν από ενώσεις που διαλύονται σε μελάνι, και επομένως μπορούν να τυπωθούν σε ρολά από πλαστικό, μπορούν να κάμπτονται ή να περιτυλίγονται γύρω από κατασκευές ή ακόμα και να ενσωματώνονται σε ρούχα.

Τι τα εμπόδιζε να χρησιμοποιούνται ευρέως;

Με μια λέξη: η αποδοτικότητα

Αυτό είναι το μέτρο του ποσοστού του ηλιακού φωτός που μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια.

Τα εμπορικά φωτοβολταϊκά συνήθως έχουν βαθμό απόδοσης μεταξύ 15-22%, ενώ το 2016 σημειώθηκε το παγκόσμιο ρεκόρ με 26,6% στην Ιαπωνία.

Τα οργανικά κυμαίνονται για πολύ καιρό περίπου στο μισό αυτών των ποσοστών, αλλά φέτος έγιναν κάποια σημαντικά βήματα προς τα εμπρός.

Τον Απρίλιο ερευνητές κατάφεραν να πετύχουν απόδοση 15% στο εργαστήριο.

Τώρα αυτή η νέα μελέτη σημειώνει ότι έφτασε το 17%, με τους συγγραφείς να υποστηρίζουν ότι μπορεί να φτάσει το 25%.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό επειδή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, με απόδοση 15% και διάρκεια ζωής 20 ετών, τα ηλιακά κύτταρα οργανικής προέλευσης θα μπορούσαν να παράγουν ηλεκτρισμό με κόστος κάτω από 7 σεντ ανά κιλοβατώρα.
Το 2017, το μέσο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ ήταν 10,5 σεντ ανά κιλοβατώρα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ.

Τι εφαρμογές μπορούμε να περιμένουμε;

Τα ευέλικτα, τυπωμένα ηλιακά κύτταρα προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων. Μπορούν να εφαρμοστούν σε εσωτερικούς χώρους και μπορούν να γίνουν ημιδιαφανή, έτσι ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν στα παράθυρα και να παράγουν ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες για τα κτίρια, καθώς είναι ελαφριά, ώστε να είναι ιδανικά για τοποθέτηση στις στέγες των σπιτιών στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου οι κατασκευές ενδέχεται να μην μπορούν να σηκώσουν το βαρύ φωτοβολταϊκό πυριτίου.

Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις στέγες των αυτοκινήτων, και στα ρούχα, ακόμη και σε γυαλιά για να φορτίζετε το τηλέφωνό σας ενώ βρίσκεστε έξω.

e-mc2.gr

© 2019 energyclub.gr All rights reserved. Κατασκευή ιστοσελίδας elogic.gr