Τα φωτοβολταϊκά υπερυψηλής απόδοσης της NASA φιλοδοξεί "να φέρει στη Γη" αμερικανικό εργαστήριο

Τα φωτοβολταϊκά υπερυψηλής απόδοσης της NASA φιλοδοξεί "να φέρει στη Γη" αμερικανικό εργαστήριο

06/08/2018

Το εθνικό εργαστήριο ανανεώσιμης ενέργειας των ΗΠΑ (NREL) ανέπτυξε μια διαδικασία παραγωγής φωτοβολταϊκών η οποία ισχυρίζεται ότι μπορεί να μειώσει ραγδαία το κόστος των συστημάτων υπερυψηλής απόδοσης με βάση το αρσενιούχο γάλλιο, όπως είναι δηλαδή αυτά που χρησιμοποιεί η NASA στις διαστημικές της αποστολές.

Σύμφωνα με το PV-Magazine, το εργαστήριο βελτίωσε τη διαδικασία παραγωγής HVPE (hydride vapor phase epitaxy) ώστε να φέρει τα παραπάνω συστήματα "στη Γη" από το διάστημα, όπου χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα σχεδόν αποκλειστικά εξαιτίας του υψηλού τους κόστους. Όπως δήλωσε σχετικά επιστήμονας του εργαστηρίου, "το HVPE δεν είναι καινούριο. Υπάρχει από τη δεκαετία του 50 και του 60. Εμείς χαριτολογώντας το αποκαλούμε ως την καινούρια μας 50ετή τεχνική ανάπτυξης".

Αυτή τη φορά, κλειδί σε όλη τη διαδικασία είναι η χρήση αντιδραστήρα διπλού θαλάμου για την απόθεση των στρωμάτων του φωτοβολταϊκού, με το χρόνο να μειώνεται από τη μια ώρα σε μερικά λεπτά. Η ερευνητική ομάδα κατασκεύασε σύστημα αυτού του τύπου με απόδοση 25,3%, αλλά παραδέχεται ότι χρειάζονται ακόμα πολλά βήματα για να γίνει εμπορική η τεχνολογία.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα φ/β αυτού του τύπου θα μπορούσαν στο μέλλον να φτάσουν ένα κόστος 0,20-0,80 δολάρια/βατ με ευρεία χρήση σε στέγες και παράθυρα.

energypress.gr

© 2019 energyclub.gr All rights reserved. Κατασκευή ιστοσελίδας elogic.gr